poniedziałek, 24 września 2012

Zupa paprykowa, Brno



Składniki:
5 czerwonych papryk
1 bardzo mała papryczka chili *
3 małe ziemniaki
2-3 łyżki śmietany zwykłej lub roślinnej
2 łyżki masła
sól


Przekrój papryki i papryczkę chili na pół, oczyść z nasion i pokrój w cienkie paski. Roztop masło i dodaj papryki. Smaż około 10 minut na małym ogniu, ciągle mieszając. Odstaw na chwilę, żeby nieco ostygły. Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki i wodę. Gotuj do miękkości. Zmiksuj dokładnie blenderem. Odstaw i po chwili dodaj śmietanę. Nie doprowadzaj ponownie do wrzenia. Przypraw solą. Udekoruj zupę natką pietruszki. Smacznego!

* Zamiast papryczki chili możesz użyć przyprawy w proszku.



Poniżej fotorelacja z wakacyjnego wyjazdu Brno-Wiedeń-Bratysława. Brno - drugie miasto co do wielkości w Czechach, stolica Moraw (znanych z dobrego wina). Ludzie bardzo mili, ceny jak w Polsce lub taniej. W wielu restauracjach (nawet w centrum) można było zjeść smacznie, niedrogo i zawsze coś wegetariańskiego się znalazło, co nas pozytywnie zaskoczyło... 



Camping Radka

Nieduży, ale bardzo komfortowy i niedrogi


W centrum miasta, w pobliżu poniższej katedry

Katedra Świętych Apostołów Piotra i Pawła

Mały rynek, tzw. Warzywny

Muzeum Ziemi Morawskiej

Jedna z głównych ulic, po których poruszają się również tramwaje i trolejbusy

Willa Tugendhatów zbudowana przez L. Miesa van der Rohe,
przykład modernizmu (1928-1930), wpisana na listę
światowego dziedzictwa UNESCO

Widok na ogród willi, w środku słynne fotele Barcelona

Ul. Schodkowa

Droga na zamek Spilberk

Widok z zamku

Altana pod twierdzą

Dziwny pomnik

Ponoć popularna knajpa jazzowa

Jezioro przy kempingu






  

Bell pepper soup


Ingredients:
5 red peppers
1 very small chili pepper *
3 small potatoes
2-3 tbs regular or plant cream
2 tbs butter
salt


Cut bell peppers and chili pepper in half, remove seeds and cut them into thin strips. Melt butter and add peppers. Reduce heat and fry them for about 10 minutes constantly stirring. Put aside for a short while to cool off. Then add peeled and cubed potatoes and pour in some water. Cook until soft. Mix well with a hand blender. Put aside and add cream after a short while. Do not bring to the boil again. Salt to taste. Decorate your soup with some parsley. Bon appetite!

* You may as well use some chill (powder) if you do not have any chili peppers.  

Brak komentarzy: